door: Harm Aarnoutse.

In maart 2020 hebben wij onze eerste elektrische Pick & Carry hijskraan in gebruik genomen, namelijk een 40 tons ORMIG Pick & Carry kraan. Hierover hebben we afgelopen jaar op verschillende momenten gecommuniceerd. Inmiddels is het jaar bijna ten einde, waarbij we kunnen terugblikken op onze ervaringen over de eerste 10 maanden elektrisch hijsen.

 

Spannend tot het moment van leveren.

Toekomstgericht ondernemen, hier past ook het reduceren van CO2 uitstoot bij. Daarom zijn we bij Aarnoutse Transport bewust ingestapt op elektrisch hijsen, naast onze conventionele technieken voor transport en industriële verhuizingen. Na een uitgebreide oriëntatie bestelden wij medio 2019 een 100% elektrische Pick & Carry kraan bij ORMIG S.p.A., gevestigd in Ovada Italië. Op donderdag 20 februari brachten wij een bezoek aan de fabriek om het resultaat te bekijken, aangezien de machine op een paar kleine details na gereed was voor levering. Dit was mooi op tijd, aangezien onze eerste hijsklus met deze machine inmiddels gepland was op 10 maart bij PTS Machinery in Hulst. Vervolgens brak er een spannend moment aan, aangezien Italië zwaar getroffen werd door Corona…. Uiteindelijk  is de machine bij ons in Oostburg geleverd door een Italiaanse transporteur, 48 uur voordat het land volledig op slot ging (bleek achteraf).

 

Positieve (media)aandacht voor 100% elektrische mobiele hijskraan.

Aangezien we met deze innovatie een primeur hadden in Zeeland, ontvingen we veel positieve reacties en aandacht voor de elektrische kraan. Zo werden we tijdens onze eerste opdracht geïnterviewd door PCZ/BNDeStem en ook door Speciaal Transport Magazine. Ook interesse vanuit diverse organisaties in de regio volgde snel, waarna we diverse opdrachten konden inplannen. Ook voor ons nieuwe partijen meldden zich geinteresseerd, kortom een positieve start!

(zie onderstaand artikel)

Het juiste gereedschap bij uitdagende omstandigheden.

Inmiddels zijn we 10 maanden verder en hebben we een diversiteit van hijsopdrachten uitgevoerd met onze ORMIG-kraan. Zo plaatsten we diverse metaalbewerkingsmachines op locatie en werden we ingeschakeld voor het hijsen van zware constructiedelen bij constructie- en metaalbewerkingsbedrijven. En bij diverse industriële opdrachtgevers plaatsten of vervingen we onderdelen zoals koelers, warmtewisselaars en silo’s. Vaak inpandig, waarbij de beschikbare ruimte beperkt was.

Onze algemene indruk van de elektrische pick & carry kraan is zeker positief te noemen. De grootste pluspunten van deze machine willen we hieronder nader toelichten:

 

  • Grote hijscapaciteit in combinatie met compacte machine.

    De machine is bijzonder compact, zeker gezien de kracht en de hijscapaciteit (tot 40 ton). Dit zorg ervoor dat we inpandig grote en zware stukken exact kunnen positioneren, op plaatsen waar we met een vrachtauto niet terecht kunnen wegens de beperkte ruimte in hoogte of breedte. Een mooi voorbeeld hiervan was dat we een draaibank plaatsten in een bestaande werkplaats met veel andere reeds bestaande machines (zie afbeelding).

 

  • De combinatie van hijsen en manoeuvreren.

    De combinatie van hijsen én manoeuvreren is bijzonder positief. Traditioneel gezien werden we met onze autolaadkranen enigszins beperkt hierin, aangezien de vrachtauto gestationeerd moet worden op een vaste positie. Bij zware objecten is een opdrachtgever anders genoodzaakt om gebruik te maken van een telescoopkraan of speciaal slede-systeem, wat vaak kostbaarder en tijdrovender is voor de klant. Met de inzet van onze pick & carry kraan zien we hierin echt toegevoegde waarde, vaak met veel tijdswinst als resultaat, wat meestal ook financiële voordelen heeft omdat productielijnen minder lang stil komen te liggen (in het geval van industrie of productiebedrijven).

  • Geen uitstoot van uitlaatgassen.

    Steeds meer opdrachtgevers zijn bewust bezig met het reduceren van CO2 uitstoot binnen het bedrijf of fabriek. Enerzijds omdat het onderwerp actueler wordt, anderzijds omdat wet- en regelgeving op dit vlak aangescherpt wordt en organisaties hier ook intern beleid op ontwikkelen. Met deze elektrische machine kunnen we hier direct een bijdrage aan leveren, aangezien we zonder uitstoot van uitlaatgassen te werk kunnen gaan. Dit wordt positief ontvangen door de klanten waar we tot nu toe geweest zijn.

Positief het nieuwe jaar in

We zijn blij met alle klanten die ons afgelopen jaar het vertrouwen hebben gegeven bij hun industriële verhuizing of machine (ver)plaatsing. Wij kijken de nabije toekomst van elektrisch hijsen positief tegemoet en hopen hier komend jaar weer mooie opdrachten in uit te mogen voeren!

Impressie van werkzaamheden en hijsklussen

Onderstaand een impressie van diverse opdrachten die wij afgelopen jaar met onze ORMIG Pick & Carry kraan uitvoerden:

BENIEUWD NAAR HOE DEZE MACHINE WERKT?

We hebben afgelopen jaar een video opgenomen om de belangrijkste eigenschappen van deze elektrische kraan op beeld te zetten, tijdens een opdracht bij een industriele opdrachtgever.

Bekijk hieronder de video:

Meer nieuwsberichten lezen?